មនុស្សភាគច្រើនសុទ្ធតែធ្លាប់ឆ្លងកាត់ឈឺពោះ និងក្រហាយពោះ។ អ្នកខ្លះថា ការញ៉ាំអាហារហិរច្រើនអាចបណ្តាលឲ្យមានជំងឺដំបៅក្នុងក្រពះ ប៉ុន្តែ ឥឡូវនេះគ្រូពេទ្យបានឲ្យដឹងថា ការបង្ករោគដោយបាក់តេរីមួយប្រភេទ ឬថ្នាំមួយចំនួន អាចបណ្តាលអោយមានជំងឺដំបៅក្រពះពោះវៀន។
រោគសញ្ញា
ការឈឺចាប់បែបក្រហាយគឺជាសញ្ញាដែលកើតមានជាញឹកញាប់បំផុតរបស់ជំងឺនេះ។ ការឈឺចាប់ដែលបណ្តាលមកពីដំបៅ និងរឹងតែធ្ងន់ធ្ងរនៅពេលប៉ះពាលនឹងអាស៊ីតក្រពះនៅលើកន្លែងមានដំបៅ។
ការឈឺចាប់នេះអាចជា ៖
– ចេញពីជុំវិញរន្ធផ្សិតឡើងទៅលើឆ្អឹងជំនី
– កាន់តែធ្ងន់ធ្ងរនៅពេលក្រពះអត់មានចំណី
– ធ្វើទុក្ខខ្លាំងនៅពេលយប់
– បាត់វិញជាបណ្តោះអាសន្ននៅពេលញ៉ាំអាហារដែលជួយសម្រាលជាតិអាស៊ីត ឬប្រើថ្នាំទប់ជាតិអាស៊ីត។
– បាត់ទៅវិញ និងកើតឡើងម្តងទៀតក្នុងរយៈពេលពីរបីថ្ងៃ ឬពីរបីសប្តាហ៍។
សញ្ញាដែលមិនសូវមាននោះគឺជាសញ្ញាធ្ងន់ធ្ងរ ៖
– ក្អួតធ្លាក់ឈាម ដែលអាចជាពណ៌ខ្មៅ ឬក្រហម
– លាមកមានឈាមពណ៌ខ្មៅ
– ក្អួតចង្អោ
– ស្រកទម្ងន់ដោយមិនដឹងមូលហេតុ
– ប្រែប្រួលទម្លាប់ញ៉ាំអាហារ៕ សុភ័ក្ត្រ
ប្រភព៖ health