ក្នុងទស្សនៈរបស់ពលរដ្ឋជប៉ុន អាហារដើមរដូវកាលតាមធម្មជាតិ ត្រូវបានចាត់ទុកជាកំពូលអាហារ ។
ធម្មតាក្នុង១ឆ្នាំៗ បន្លែផ្លែឈើ ។ល។ តែងមានរដូវកាលផ្តល់ផលខុសៗគ្នា ។ ប្រសិនបើគេពុំបានបរិភោគអាហារមួយណានោះដែលនៅដើមរដូវពលរដ្ឋជប៉ុននឹងចងចាំដើម្បីរដូវក្រោយ ឆ្នាំក្រោយគេត្រូវតែទិញយកមកបរិភោគឲ្យបាន ។
បន្លែ ផ្លែឈើ ផលនេសាទ ដែលល្អបំផុតគឺនៅដើមរដូវនេះឯង ។
ពលរដ្ឋជប៉ុនមានពាក្យមួយនិយាយថា “hatsumono shichi juu go nichi – 初物七十五日” ការទិញអាហារដើមរដូវកាលធម្មជាតិរបស់វាមកបរិភោគ ក្នុងមួយឆ្នាំនឹងអូសបន្លាយអាយុបាន ៧៥ថ្ងៃ ។ ជំនឿបែបនេះរបស់ជនជាតិជប៉ុន ពិតជាចម្លែកព្រោះតែវាផ្តើមចេញពីអ្នកទោសប្រហារជីវិតម្នាក់នាជំនាន់ Edo ។
តាមរឿងតំណាលតៗគ្នាមកឲ្យដឹងថា នាជំនាន់នោះមានមនុស្សម្នាក់ត្រូវចាប់ដាក់គុក ហើយកាត់ទោសប្រហារជីវិត ប៉ុន្តែគេបានអនុញ្ញាតផ្តល់ឲ្យចុងក្រោយនូវអាហារតាមសំណូមពរ របស់អ្នកទោស ។ អ្នកទោសប្រហារជីវិតរូបនោះដោយពុំចង់ស្លាប់ទើបគាត់រកវិធីអូសបន្លាយពេល មុខម្ហូបដែលគាត់សំណូមពរ សុទ្ធសឹងជាបន្លែ ផ្លែឈើ ដែលខុសរដូវកាល ហេតុនេះពួកទាហានដើររុករកគ្រប់ទីកន្លែងក៏ពុំអាចរកបាន ។ ដូច្នេះត្រូវរង់ចាំរហូតដល់ដើមរដូវកាលក្រោយ ទើបអាចរកអាហារដែលបុរសនោះសំណូមពរបាន ។ ផ្តើមចេញពីនោះ មកក៏កកើតជាទស្សនៈស្តីពីការបរិភោគអាហារដើមរដូវកាល និងបន្លាយជីវិតបាន ៧៥ថ្ងៃទៀត ។
ក្រៅពីនោះគេក៏មានជំនឿថា បែបនេះនៅបាននាំមកនូវភ័ព្វសំណាង និងសុភមង្គល ។ អាហារដើមរដូវកាល តែងស្រស់ឆ្ងាញ់ ផ្ទុកសារធាតុបំប៉នច្រើនបំផុត ។ រដូវកាលណាបរិភោគ ផលនៃរដូវនោះ ក៏មានន័យថា មនុស្សសម្របខ្លួននឹងធម្មជាតិ វានឹងជួយបង្កើនការធន់នឹងជំងឺសុខភាពមាំមួន ហេតុនេះអាយុក៏វែងដែរ ។
ពលរដ្ឋជប៉ុននៅជឿថា ពេលបរិភោគអាហារដើមរដូវកាល ពួកគេត្រូវអង្គុយបែរទៅទិសខាងកើត ហើយត្រូវបរិភោគបណ្តើរសើចបណ្តើរ ដែលតាមពួកគេនេះគឺជាការបង្ហាញអំណរគុណចំពោះបុព្វការីជនផងដែរ ៕ ចន្ទ្រា