ផ្លែល្វាគឺជាអំបូរផ្លែម្យ៉ាងដែលមិនចម្លែកចំពោះកសិករ ប៉ុន្ដែចំពោះអ្នកស្រាវជ្រាវឱសថបុរាណវិញ វាពិតជាមានតម្លៃក្នុងការជួយ ព្យាបាលជំងឺ ពិសេសគឺជំងឺមហារីក៥យ៉ាង៖ គឺមហារីកក្រពះ, បំពង់ដង្ហើម, ប្លោកនោម, សួតនិងថ្លើម។ គម្ពីរបុរាណបញ្ជាក់ថា ផ្លែល្វាមានរសផ្អែម ជួយសម្អាតជាតិពុល សម្អាតពោះវៀន ជំនួយដល់ការរំលាយអាហារ។
ចុះចំណែកការវិភាគតាមវេជ្ជសាស្ដ្រទំនើបវិញ ផ្លែល្វាសម្បូរជាតិកាកសរសៃ ពិសេសពេលគេសម្ងួតវា។ វាក៏សម្បូរវីតាមីន K2 ម៉ាញ៉េស្យូម កាល់ស្យូម និងសារធាតុប្រឆាំងរ៉ាឌីកាល់សេរីដ៏ច្រើន។
តាមរយៈការគួបផ្សំវេជ្ជសាស្ដ្របុរាណបង្ហាញថា វាមានប្រសិទ្ធភាពទប់ស្កាត់ការរីកលូតលាស់នៃដុំពកមហារីកនិងរាំងស្កាត់មិនឱ្យវារាលដាលទៅផ្នែកដទៃទៀតនៃសរីរាង្គ។
អាស្រ័យដោយប្រភេទមហារីកនីមួយៗមានលក្ខណៈពិសេសផ្សេងគ្នា។ ហេតុនេះដើម្បីបង្ការនិងព្យបាលវាឱ្យមានប្រសិទ្ធភាព ការប្រើប្រាស់ផ្លែល្វាក៏មានច្រើនសណ្ឋានដែរ។
-មហារីកបំពង់ខ្យល់
យកផ្លែល្វា៥០០ក្រាមនិងសាច់ជ្រូកសុទ្ធ១០០ក្រាមមកចម្អិនក្នុងរយៈពេល៣០នាទី។ផឹកទឹកសម្លនោះ ហើយបរិភោគសាច់ឱ្យអស់។ធ្វើបែបនេះឱ្យបានជាប្រចាំនិងទៅថតX-ray ពិនិត្យមើលដុំពកមានថយចុះដែរឬទេ។
-មហារីកក្រពះ ពោះវៀន
បរិភោគផ្លែល្វាស្រស់៥ផ្លែរៀងរាល់ពេលក្រោយពេលបាយ យកផ្លែល្វាក្រៀម២០ក្រាមមកដាំទឹកផឹក។
-មហារីកសួត
យកផ្លែល្វា សម្បកនៅបៃតង២០ផ្លែលាយជាមួយតែបៃតង១០ក្រាម រួចដាំឱ្យពុះក្នុងរយៈពេល១៥នាទី ច្រកវាក្នុងដបទុកក្នុងទូទឹកកកផឹកជំនួសទឹកជារៀងរាល់ថ្ងៃ
មហារីកប្លោកនោម
យកផ្លែល្វាស្រស់៣០ក្រាមលាយជាមួយឫសស្រល់១៥ក្រាម ដាំទឹក៣យកទឹក១ ផឹកជាប្រចាំថ្ងៃ
-មហារីកថ្លើម
យកផ្លែល្វាសម្ងួតមកបរិភោគក្រោយពេលបាយរៀងរាល់ថ្ងៃ
បែបនេះក្រោយពេលអនុវត្តន៍មួយរយៈ ពេលថតX-ray អ្នកនឹងដឹងពីប្រសិទ្ធភាពរបស់វា៕
លីសា