Monday, July 7, 2025

ទំនាក់ទំនង : 0716140005

Address : #16 (Borey New World) St. 6A sk . Phnom Penh Thmey kh. Sen Sok ct., Phnom Penh 120913 Office: +85523232725 Tel: 017 93 61 91

ឆ្នាំ​២០២១​នេះ កម្ពុជា​នៅតែ​បន្ត​នាំចូល​ជ្រូក​សាច់​ពី​ប្រទេសជិតខាង ដើម្បី​ឆ្លើយតប​តម្រូវការ​ក្នុងស្រុក​

ភ្នំពេញ​៖ ប្រទេស​កម្ពុជា បាន​នាំចូល​ជ្រូក​សាច់​(​ជ្រូក​រស់​) ពី​ប្រទេសជិតខាង មាន​ប្រទេស​ថៃ និង​វៀតណាម ជាដើម ដោយ​នៅក្នុង​រយៈពេល ០៥​ខែ ឆ្នាំ​២០២១​នេះ បើតាម​អគ្គនាយក​នៃ​អគ្គនាយកដ្ឋាន​សុខភាព និង​ផលិតកម្ម​សត្វ នៃ​ក្រសួងកសិកម្ម បាន​បង្ហាញថា កម្ពុជា​បាន​នាំចូល​ជ្រូក​សាច់​(​ជ្រូក​រស់​) ពី​ប្រទេស​ថៃ ប្រមាណ​ជាង ៤៥​ម៉ឺន ៥​ពាន់​ក្បាល ដើម្បី​ឆ្លើយតប​តម្រូវការ​ក្នុងស្រុក ដែល​ពុំទាន់​មាន​សមត្ថភាព​ផ្គត់ផ្គង់​បាន​គ្រប់គ្រាន់​នៅឡើយ។​

​របាយការណ៍​ដដែល​នេះ បាន​បង្ហាញថា ក្រៅពី​នាំចូល​ជ្រូក​រស់ កម្ពុជា​ក៏បាន​នាំចូល​សាច់ជ្រូក​ពី​ប្រទេសជិតខាង​មក​ដែរ ដែលមាន​ទម្ងន់​ប្រមាណ ១៣០​តោន ក្នុង​ចន្លោះ​ពី​ខែមករា ដល់​ខែឧសភា ឆ្នាំនេះ​។ ចំណែក​ការនាំ​ចូល​ជ្រូក​ឆ្លងកាត់​ប្រទេស​កម្ពុជា មាន​ប្រមាណ​ជាង ៥​ម៉ឺន​ក្បាល​។​

កន្លងទៅ មន្ត្រី​អគ្គនាយក​នៃ​អគ្គនាយកដ្ឋាន​សុខភាព និង​ផលិតកម្ម​សត្វ បាន​បញ្ជាក់ថា បច្ចុប្បន្ន​កម្ពុជា បានអនុញ្ញាត​ឲ្យ​នាំចូល​ជ្រូក​រស់​តែ​ពី​ប្រទេស​ថៃ​ប៉ុណ្ណោះ ខណៈ​ប្រទេស​វៀតណាម ត្រូវបាន​ផ្អាក​ការនាំ​ចូលចាប់​តាំងពី​ឆ្នាំ ២០១៩​មក​ម្លេះ បន្ទាប់ពី​មាន​ករណី​ផ្ទុះ​ជំងឺប៉េស្ត​ជ្រូក​អាហ្វ្រិក​នៅតាម​បណ្តា​កសិដ្ឋាន​ជាច្រើន​នៅក្នុង​ប្រទេស​នេះ ដែល​បង្កក្តី​បារម្ភ​ពី​ការឆ្លង​ចូលមកក្នុង​ប្រទេស​កម្ពុ​ជា​យើង​។​

​នៅក្នុង​អំឡុង​ការឆ្លង​រាលដាល​នៃ​ជំងឺ​កូ​វីដ​១៩ ផលិតកម្ម​ចិញ្ចឹម​ជ្រូក​របស់​ប្រទេស​កម្ពុជា មាន​កំណើន​គួរ​ឲ្យ​កត់សម្គាល់​។ ផ្អែក​តាម​របាយការណ៍​ក្រសួងកសិកម្ម នៅ​ឆ្នាំ ២០២០ កសិដ្ឋាន​ចិញ្ចឹម​ជ្រូក​នៅ​កម្ពុជា មាន​ចំនួន ៥៤៧​កន្លែង និង​មាន​សត្វ​ក្នុង​ស្តុក​ចំនួន ១,៣៣​លាន​ក្បាល កើនឡើង ១៥,៩០% បើ​ធៀប​នឹង​ឆ្នាំ​២០១៩​។

លោក ស្រ៊ុន ពៅ ដែលជា​ប្រធាន​សមាគម​អ្នក​ចិញ្ចឹមសត្វ​កម្ពុជា បាន​ឲ្យ​ដឹងថា បច្ចុប្បន្ននេះ ស្ថានភាព​ចិញ្ចឹម​ជ្រូក​នៅ​កម្ពុជា គឺមាន​ភាពល្អប្រសើរ​ណា​ស់ ប៉ុន្តែ​នៅពេល​ផ្ទុះ​ជំងឺ​បេ​ស្ត​ជ្រូក​អាហ្វ្រិក ឡើងមក វា​អាច​ប៉ះពាល់​ខ្លាំង​ដល់​អ្នក​ប្រក​បរបរ​មួយ​នេះ​។ ដោយឡែក នៅក្នុង​១​ថ្ងៃ អ្នក​ចិញ្ចឹម​ក្នុងស្រុក​អាច​ផ្គត់ផ្គង់​ជ្រូក​សាច់ មាន​ចន្លោះ​ពី ៤​ពាន់​ក្បាល ទៅ ៦​ពាន់​ក្បាល រីឯ​តម្លៃ​សាច់ជ្រូក​ដែល​លក់​ចេញពី​កសិដ្ឋាន​ផ្ទាល់ មានតម្លៃ​ពី ១​ម៉ឺន ៣​ពាន់ ទៅ ១​ម៉ឺន ៤​ពាន់​រៀល និង​ជ្រូក​រស់​ដែល​កសិករ​លក់​ចេញ​ជា​មធ្យម​តម្លៃ ២០០​ដុល្លារ ក្នុង ១​ក្បាល​។​

​គួរ​បញ្ជាក់ថា យោងតាម​របាយការណ៍​របស់​អគ្គនាយក​នៃ​អគ្គនាយកដ្ឋាន​សុខភាព និង​ផលិតកម្ម​សត្វ បាន​ឲ្យ​ដឹងថា នៅ​ឆ្នាំ ២០២០​កន្លងទៅ កម្ពុជា បាន​នាំចូល​ជ្រូក​សាច់ (​ជ្រូក​រស់​) ប្រមាណ ១,៦៧​លាន​ក្បាល បាន​កើនឡើង​ប្រមាណ ១៩៣​ភាគរយ បើ​ធៀប​នឹង​ឆ្នាំ ២០១៩៕​ រក្សាសិទ្ធិដោយ ៖ CEN

×