Wednesday, November 27, 2024

ទំនាក់ទំនង : 0716140005

Address : #16 (Borey New World) St. 6A sk . Phnom Penh Thmey kh. Sen Sok ct., Phnom Penh 120913 Office: +85523232725 Tel: 017 93 61 91

កម្ពុជា​ប្តេជ្ញា​ជួយ​ទ្រទ្រង់​ដល់​ការអភិវឌ្ឍ​អេកូ​ទេសចរណ៍ និង​សហគមន៍​ទេសចរណ៍ ព្រោះ​ជា​គន្លឹះ​សំខាន់​ក្នុងការ​អភិវឌ្ឍ​ទេសចរណ៍​ជាតិ​ប្រកបដោយ​និរន្តរភាព​

​សៀមរាប ៖ ស្របពេល​វិបត្តិ​ជំងឺ​កូ​វីដ​១៩​មិនទាន់​ត្រូវបាន​បញ្ចប់​ទាំងស្រុង រាជរដ្ឋាភិបាល​កម្ពុជា​បាន​ជំរុញ​ឲ្យ​ក្រសួងទេសចរណ៍ ក្រសួងបរិស្ថាន និង​ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និង​នេសាទ រដ្ឋបាល​ថ្នាក់ជាតិ និង​ថ្នាក់ក្រោម​ជាតិ ព្រមទាំង​ស្ថាប័ន​ពាក់ព័ន្ធ​ដទៃ ត្រូវ​រួមគ្នា​ជួយ​ទ្រទ្រង់​ដល់​ការអភិវឌ្ឍ​វិស័យ​អេកូ​ទេសចរណ៍ និង​សហគមន៍​ទេសចរណ៍ ព្រោះ​ជា​គន្លឹះ​ដ៏​សំខាន់​មួយ​ក្នុងការ​លើកស្ទួយ​វិស័យ​ទេសចរណ៍​ជាតិ និង​ជំរុញ​ការអភិវឌ្ឍ​នៅ​មូលដ្ឋាន​។​

​ខ្លឹមសារ​នេះ​ត្រូវបាន​លើកឡើង​ក្នុង​ពិ​ធិ​បិទ​វេទិកា​ជាតិ​អេកូ​ទេសចរណ៍​លើក​ទី​៣ នា​ល្ងាច​ថ្ងៃទី​២៨ ខែមករា ឆ្នាំ​២០២១ នៅ​សណ្ឋាគារ​សុខា​អង្គរ ខេត្តសៀមរាប ក្រោម​ការរៀបចំ​ដោ​ក្រុមការងារ​អន្តរក្រសួង​គ្រប់គ្រង និង​អភិវឌ្ឍន៍​សហគមន៍​ទេសចរណ៍ និង​អេកូ​ទេសចរណ៍ (​ក​.​គ​.​អ​.​អ​.)​។ ពិធី​នេះ​ត្រូវបាន​ធ្វើឡើង​ក្រោម​អធិបតីភាព​ឯកឧត្តម​បណ្ឌិត ថោង ខុន រដ្ឋមន្ត្រី​ក្រសួងទេសចរណ៍ និង​ជា​ប្រធាន ក​.​គ​.​អ​.​អ​. ឯកឧត្តម សាយ សំ​អាល់ រដ្ឋមន្ត្រី​ក្រសួងបរិស្ថាន ឯកឧត្តម ហាស់ សារ៉េត រដ្ឋលេខាធិការ​ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និង​នេសាទ តំណាង​ឯកឧត្តម​រដ្ឋមន្ត្រី វេ​ង សាខុន ឯកឧត្តម ពៅ ពិសិដ្ឋ អភិបាលរង​ខេត្តសៀមរាប តំណាង​ឯកឧត្តម​អភិបាល ទៀ សីហា​។​

​អង្គ​វេទិកា​ទាំងមូល ដែលមាន​ក្រសួងទេសចរណ៍ ក្រសួងបរិស្ថាន និង​ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និង​នេសាទ រដ្ឋបាល​ថ្នាក់ជាតិ និង​ថ្នាក់ក្រោម​ជាតិ ព្រមទាំង​ស្ថាប័ន​ពាក់ព័ន្ធ​និង វិស័យ​ឯកជន បាន​ប្ដេជ្ញា​រួមគ្នា​ជួយ​ទ្រទ្រង់​ដល់​ការអភិវឌ្ឍ​វិស័យ​អេកូ​ទេសចរណ៍ និង​សហគមន៍​ទេសចរណ៍​ឲ្យ​មាន​រីកចម្រើន​កាន់តែ​ប្រសើរឡើង​។​

​ឯកឧត្តម ជុក ជំនោរ ប្រធាន​នាយកដ្ឋាន​អភិវឌ្ឍន៍​ផលិតផល​ទេសចរណ៍ និង​ជា​ប្រធាន​លេខាធិការដ្ឋាន ក​.​គ​.​អ​.​អ​. បានលើកឡើង​អំពី​លទ្ធផល​ក្នុង​វេទិកា​ជាតិ​នេះ​ថា អង្គ​វេទិកា​បាន​ពិភាក្សា និង​បានលើកឡើង​អំពី​កង្វល់​នៃ​ផលប៉ះពាល់​នៃ​ការថយចុះ​បរិមាណ​ផ្ទៃដី​នៃ​តំបន់ការពារធម្មជាតិ​មួយចំនួន ដែល​អាច​នឹង​ប៉ះពាល់​ទៅដល់​ទេសភាព​តំបន់​អេកូ​ទេសចរណ៍ ព្រមជាមួយ​ការរៀបចំ​កញ្ចប់​ទស្សន​កិច្ច​ទៅកាន់​សហគមន៍​ដោយ​ពុំបាន​ឆ្លងកាត់​ការទំនាក់ទំនង និង​ប្រើប្រាស់​សេវា​របស់​សហគមន៍​ឲ្យ​បាន​ច្រើន ដូចជា​ករណី​នៅ​តំបន់​ខ្នង​ផ្សារ និង​សហគមន៍​ជី​ផាត និង​អា​រ៉ែ​ង​។​

​សម្រាប់​កិច្ចពិភាក្សា​វគ្គ​ទី​១៖

អង្គ​វេទិកា​បានកត់សម្គាល់​អំពី​ឥទ្ធិពល​នៃ​វិបត្តិ​កូ​វីដ​-១៩ ដែល​បាន​បង្ក​ផលប៉ះពាល់​យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរ​ដល់​វិស័យ​ទេសចរណ៍ វិស័យ​ដឹកជញ្ជូន​ផ្លូវគោក ផ្លូវទឹក និង​ផ្លូវអាកាស សេវាកម្ម​ស្នាក់នៅ សេវាកម្ម​នាំ​ភ្ញៀវ និង​សេវា​ម្ហូបអាហារ​ជាដើម​។​

​អង្គ​វេទិកា​បានលើកឡើង​អំពី​ការបន្ត​ជំរុញ​ចលនា​ទេសចរណ៍​ផ្ទៃក្នុង ដែលជា​យន្តការ​មួយ​ដ៏​សំខាន់​ក្នុង​បង្កើត​ប្រាក់ចំណូល​បន្ថែម​ជូន​ប្រជាពលរដ្ឋ​។​

​អង្គ​វេទិកា​បានលើកឡើង​អំពី​ភាពចាំបាច់​ក្នុងការ​បង្កើន​គុណភាព​សេវាកម្ម​នៅតាម​សហគមន៍ ដើម្បី​ជំរុញ​ការរៀបចំ​កញ្ចប់​ទស្សន​កិច្ច​ឲ្យ​បាន​កាន់តែ​ប្រសើរ​។​

​អង្គ​វេទិកា​ជំរុញ​ការប្រើប្រាស់​ឲ្យ​អស់​សក្តានុពល​ដ៏​សម្បូរបែប ដើម្បី​ទាញយក​ផលប្រយោជន៍​អតិបរមា​សម្រាប់​វិស័យ​ទេសចរណ៍​កម្ពុជា​ទាំងមូល​។​

​អង្គ​វេទិកា​បានលើកឡើង​អំពី​លទ្ធភាព​ក្នុងការ​ដាក់បញ្ចូល​តំបន់​អភិរក្ស និង​តំបន់​ព្រៃឈើ​មួយចំនួន ទៅក្នុង​បញ្ជី​អង្គការ UNESCO និង​ក្នុង​បញ្ជី​ប​ត្រៀម​ដែលមាន​ស្រាប់​ដែល​ក្រសួងទេសចរណ៍​បានធ្វើ​កន្លងមក​។​

អង្គ​វេទិកា​ជំរុញ​ឲ្យ​មានការ​សិក្សា​បង្កើត​នូវ​យន្តការ​គ្រប់គ្រង​ហិរញ្ញវត្ថុ និង​សហគ្រិនភាព​នៅតាម​មូលដ្ឋាន​។​

អង្គ​វេទិកា​ជំរុញ​ឲ្យ​មានការ​អភិវឌ្ឍ​ហេដ្ឋារចនាសម្ព័ន្ធ​ទៅកាន់​សហគមន៍​ទេសចរណ៍ ពិសេស​បណ្តាញ​ផ្លូវ​ត​ភ្ជាប់​។​

​អង្គ​វេទិកា​បាន​ទាញ​ចំណាប់អារម្មណ៍​ថា សហគមន៍​ទេសចរណ៍ និង​អេកូ​ទេសចរណ៍ ជា​អនុវិស័យ​ពិសេស​មួយ ដែល​ត្រូវ​គិត​អំពី​គុណភាព​ជាជាង​បរិមាណ និង​ទាមទារ​ឲ្យ​ភ្ញៀវទេសចរ​ទៅ​តំបន់​នោះ ប្រកបដោយ​ការទទួលខុសត្រូវ សម្រាក​បានយូរ និង​ចំណាយ​ច្រើន​។​

អង្គ​វេទិកា​បាន​សំណូមពរ​ឲ្យ​មាន​យន្តការ​ស្ថាប័ន​រួមគ្នា​ទាំងអស់​ក្នុងការ​រៀបចំ​កញ្ចប់​ទ​ស្សន​កិច្ច​ទៅកាន់​សហគមន៍ និង​ប្រើប្រាស់​សេវា​របស់​សហគមន៍​ឲ្យ​បាន​ច្រើន​។​

​អង្គ​វេទិកា​បានផ្តល់​អនុសាសន៍​ឲ្យ​គួរ​គិតគូរ​បង្កើត​នូវ​ទំរង់​រួមមួយ (Platform) ដែល​គ្រប់ភាគី​ពាក់ព័ន្ធ​ទាំងអស់​អាច​ចែករំលែក​ជាមួយគ្នា ដូចជា​ស្ថាប័ន​សាធារណៈ វិស័យ​ឯកជន អ្នកសារព័ត៌មាន​ឯករាជ្យ និង​អង្គការ​នានា ដើម្បី​ស្វែងរក​ប្រភព​ហិរញ្ញវត្ថុ​ក្នុងការ​អភិវឌ្ឍ​សហគមន៍ និង​គំនិត​ផ្សេងៗ​។​

​សម្រាប់​កិច្ចពិភាក្សា​វគ្គ​ទី​២៖

អង្គ​វេទិកា​បានលើកឡើង​ឲ្យ​ក្រសួង​ពាក់ព័ន្ធ​គួរ​បង្កើត​ចក្ខុវិស័យ​រួមមួយ ផ្តោតលើ​ការអភិវឌ្ឍន៍ និង​ធានា​គុណភាព​ផលិតផល​ទេសចរណ៍ និង​យុទ្ធសាស្ត្រ​បង្កើត​ផ្សព្វផ្សាយ​ផលិតផល​ទេសចរណ៍​។​

អង្គ​វេទិកា​ជំរុញ​ការអភិវឌ្ឍ​វិស័យ​កសិកម្ម​ដែលមាន​លក្ខណៈ​ធន់​នឹង​ការផ្លាស់ប្តូរ​អាកាសធាតុ និង​កសិកម្ម​ដែលមាន​គុណភាព​ខ្ពស់ និង​តម្រូវការ​ទីផ្សារ ព្រមជាមួយ​ការជំរុញ​វារីវប្បកម្ម​នៅតាម​សហគមន៍​។​

អង្គ​វេទិកា​ជំរុញ​ការអភិវឌ្ឍ​សហគមន៍​មួយ​ផលិតផល​មួយ ដើម្បី​ជំរុញ​នូវ​គុណភាព​ផលិតផល និង​តម្រូវការ​ទីផ្សារ​ព្រមជាមួយ​ការជំរុញ​ការដាំដុះ និង​ប្រមូល​ផល​តាមបែប​ធម្មជាតិ និង​បច្ចេកទេស ដូចជា​ការចិញ្ចឹម​ឃ្មុំ និង​ការប្រមូល​អនុផល​ពី​ការដាំ​ដើម​ទ្រាំង​ជាដើម​។​ ​អង្គ​វេទិកា​សំណូមពរ​ឲ្យ​មានការ​កំណត់​តំបន់​សហគមន៍ ដោយមាន​ការបញ្ចូល​នូវ​សកម្មភាព​ទេសចរណ៍ និង​មាន​ផែនការ​គ្រប់គ្រង​ច្បាស់លាស់ ដើម្បី​លើកកម្ពស់​ជីវភាព​ប្រជាពលរដ្ឋ​មូលដ្ឋាន​លើ​ការពង្រឹង​សេវាកម្ម​អេកូ​ទេសចរណ៍ និង​ខ្សែចង្វាក់​តម្លៃ​ផលិតកម្ម​។​

​សម្រាប់​កិច្ចពិភាក្សា​វគ្គ​ទី​៣៖

អង្គ​វេទិកា​ជំរុញ​ឲ្យ​មាន​កិច្ច​សហការគ្នា​កាន់តែ​ស្អិតរ​មួ​ត​រវាង​ក្រសួង​-​ស្ថាប័ន​ពាក់ព័ន្ធ ពិសេស​ក្រសួងទេសចរណ៍ និង​ក្រសួង​ប្រៃសណីយ៍ និង​ទូរគមនាគមន៍ អគ្គីសនី​កម្ពុជា និង​ក្រសួង​ពាក់ព័ន្ធ​ផ្សេងៗ​។​

អង្គ​វេទិកា​ជំរុញ​ឲ្យ​មានការ​គិតគូរ​បង្កើត​ជា​មូលនិធិ​ខ្នាតតូចៗ​សម្រាប់​សហគមន៍ ដើម្បី​លើកកម្ពស់​សកម្មភាព​ការងារ​មួយចំនួន ដូចជា ការកសាង​សមត្ថភាព​របស់​គណៈកម្មកា​រ​សហគមន៍ ការកសាង​បណ្តាញ​ទំនាក់ទំនង គោលនយោបាយ ចូលរួម​ក្នុង​ដំណើរការ​នៃ​ការកែទម្រង់ និង​ចូលរួម​ក្នុង​វិសោធនកម្ម និង​កិច្ចការ​អភិរក្ស ពិសេស​ក្នុង​បរិបទ​ជំងឺ​កូ​វីដ​-១៩​។​

អង្គ​វេទិកា​បានលើកឡើង​ឲ្យ​មានការ​បង្កើន​កិច្ចសហការ និង​ទំនាក់ទំនងរ​វា​សហគម​ន៍​ទេសចរណ៍ ស្ថាប័ន និង​អាជ្ញាធរ​ពាក់ព័ន្ធ​។​

អង្គ​វេទិកា​ជំរុញ​លើកទឹកចិត្ត​ដល់​សហគមន៍​ទេសចរណ៍ និង​អេកូ​ទេសចរណ៍ ប្រើប្រាស់​ឲ្យ​អស់​លទ្ធភាព​នូវ​ធនធាន​ធម្មជាតិ​ដែលមាន រៀបចំ​ជា​បណ្តាញ​វា​រី​អគ្គិសនី​ខ្នាតតូច​សម្រាប់​ប្រើប្រាស់ តាម​សហគមន៍​ដែរ​មិនទាន់មាន​បណ្តាញ​អគ្គិសនី ដូចជា សហគមន៍​អូរ​ជាំ ជាដើម ដើម្បី​ផ្តល់​ផលប្រយោជន៍​ដល់​សហគមន៍ ក៏ដូចជា​ប្រជា​សហគមន៍​ដែល​រស់នៅក្នុង​តំបន់​នោះ​ផងដែរ​។​

​អង្គ​វេទិកា​ជំរុញ​ឲ្យ​មានការ​ចូលរួម​ពី​គ្រប់​សហគមន៍​ទាំងអស់​ក្នុងការ​គ្រប់គ្រង​ធនធានធម្មជាតិ​។​

​អង្គ​វេទិកា​បាន​ឯកភាព​លើ​ការស្នើសុំ​រាជរដ្ឋាភិបាល ដើម្បី​រៀបចំ​ពិធី «​បុណ្យ​អេកូ​ទេសចរណ៍​» នៅតាម​គោលដៅ​តំបន់​អេកូ​ទេសចរណ៍​សំខាន់ៗ​ជា​រៀងរាល់ឆ្នាំ​ផងដែរ​។​

​ជាមួយគ្នា​នោះ ឯកឧត្តម​រដ្ឋមន្ត្រី ថោង ខុន ក៏បាន​ប្រគល់ជូន​នូវ​អាហារ​រូបករណ៍​ជូន​លោក ទិ​ត្យ លី ប្រធាន​សហគមន៍​ទេសចរណ៍​តំបន់​ស្ទឹង​អា​រ៉ែ​ង ដើម្បី​ជាការ​លើកទឹកចិត្ត និង​ជំរុញ​ការចូលរួម​បន្ថែមទៀត​ក្នុងការ​អភិវឌ្ឍ​សហគមន៍​ទេសចរណ៍ និង​អេកូ​ទេសចរណ៍​៕ រក្សា​សិទ្ធិ​ដោយ​៖​បញ្ញា​ស័ក្តិ​

×