ង្វៀន ភឿង ខាញ់ និស្សិតផ្នែកគីមីវិទ្យានៃសាកលវិទ្យាល័យត្រាវិញ បានបង្កើតផលិតផលជីវប្លាស្ទីកដែលមានសុវត្ថិភាព និងមិនប៉ះពាល់ដល់បរិស្ថាន តាមរយៈការប្រែសំបកបង្គាទៅជាប្លាស្ទីកដូចជា ពែង ចាន ចង្កឹះ និងស្លាបព្រា ជាដើម។
រស់នៅក្នុងតំបន់ចិញ្ចឹមបង្គាឧស្សាហកម្មក្នុងខេត្តត្រាវិញ ដោយសង្កេតឃើញថា សំបករបស់វាតែងតែត្រូវបានគេបោះចោល ឬដុតចោល ដែលងាយបង្កបញ្ហាសុខភាពធ្ងន់ធ្ងរ និងការបំពុលបរិស្ថាននេះ ជាហេតុធ្វើឲ្យ ខាញ់ (Khanh) បានបង្កើតគំនិតនៃការប្រើប្រាស់ bioplastics ដើម្បីធ្វើ bioplastics ។
និស្សិតរូបនេះបានឲ្យដឹងថា៖ «នៅក្រោមស្រះ ជាធម្មតាមានប្រព័ន្ធបឺតយកភក់ ដូច្នេះនៅពេលបង្គារលាយសំបកនោះវានឹងក្លាយជាសំណល់ និងផលិតផលសំណល់។ អ្នកចូលចិត្តបរិភោគតែងតែបោះចោលគំនរដែលងាយបង្កការបំពុល។ បន្ទាប់ពីសិក្សាសម្ភាររួច ខ្ញុំបានប្ដេជ្ញាចិត្តស្រាវជ្រាវ និងផលិតជីវប្លាស្ទីក»។
ក្នុងឆ្នាំ ២០១៩ ខាញ់ បានចាប់ផ្តើមស្រាវជ្រាវ និងបង្កើតក្រុមសមាជិកចំនួន ៣ ដើម្បីអភិវឌ្ឍផលិតផល។ នៅខែមិថុនា ឆ្នាំ២០២០ ខាញ់ បានបង្កើតផលិតផលគំរូពេញលេញមួយ ដើម្បីយកទៅប្រកួតប្រជែងចាប់ផ្តើមអាជីវកម្មរបស់សាលា។
បន្ទាប់ពីពេលវេលាដ៏លំបាក ដោយមានការតស៊ូស្វែងរកម៉ាស៊ីន វត្ថុធាតុដើម កន្លែងកែច្នៃ… ទីបំផុត ខាញ់ បានបង្កើតផលិតផលសម្រេច និងផលិតផលិតផលដោយប្រើប្លាស្ទីក ដូចជា ពែង ចាន ចង្កឹះ ស្លាបព្រា។ ដំណើរការផលិតគឺស្មុគស្មាញណាស់ ព្រោះថាសំបកបង្គាដែលប្រមូលបានត្រូវបានព្យាបាល ដើម្បីយកសារធាតុពុលពីបង្គាខាងក្រៅសុទ្ធ ប្រើសារធាតុគីមីដើម្បីកម្ចាត់លក្ខណៈសម្បត្តិនៅក្នុងសំបកបង្គា ទទួលបានវត្ថុធាតុដើម លាយជាមួយនឹងសារធាតុបន្ថែមផ្សេងទៀតក្នុងសមាមាត្រ នាំយកល្បាយចូលទៅក្នុងម៉ាស៊ីន ដើម្បីបង្ហូររាវចូលទៅក្នុងពុម្ព។
នៅក្នុងផលិតផលដែលបានបញ្ចប់ សំបកបង្គាមានចំនួន 65% ហើយក្រៅពីនេះដែលនៅសល់គឺជាសារធាតុផ្លាស្ទិច សារធាតុពណ៌… ដូច្នេះវាមានសុវត្ថិភាព និងបរិស្ថាន។ យោងតាមលោក ខាញ់ ដំណាក់កាលដ៏លំបាកបំផុត គឺការលាយ ពីព្រោះសារធាតុបន្ថែមត្រូវតែសិក្សាបន្ថែមទៀតដើម្បីសម្រេចបាននូវប៉ារ៉ាម៉ែត្រដែលចង់បាន។
ផលិតផល Bioplastic គឺមានប្រភពដើមពីធម្មជាតិ ដូច្នេះ ពួកវាមានសុវត្ថិភាពសម្រាប់សុខភាពមនុស្ស និងមិនប៉ះពាល់ដល់បរិស្ថាន។ នៅក្នុងពេលឆាប់ៗខាងមុខនេះ ផលិតផល Bioplastic មួយចំនួនដែលគម្រោងកំណត់គោលដៅដូចជា ស្លាបព្រា ចង្កឹះ… ជាពិសេស ក្រុមនេះផ្តោតលើផលិតផលដែលមានតម្លៃខ្ពស់ដូចជា ស្បែកជើង ប្រដាប់ប្រដាក្មេង និងឧបករណ៍វេជ្ជសាស្ត្រ។
បច្ចុប្បន្ននេះ ផលិតផលជីវប្លាស្ទីករបស់ ខាញ់ ត្រូវបានមនុស្សជាច្រើនកុម្ម៉ង់ និងទិញក្នុងបរិមាណច្រើន។
នាពេលខាងមុខ ខាញ់ នឹងបន្តអភិវឌ្ឍ និងបណ្តាក់ទុនលើការផលិតទ្រង់ទ្រាយធំទៅកាន់ទីផ្សារ។ អរគុណចំពោះផលិតផលដែលមិនប៉ះពាល់ដល់បរិស្ថាន នៅឆ្នាំ ២០២០ គំនិតចាប់ផ្តើមអាជីវកម្មរបស់ ខាញ់ បានឈ្នះរង្វាន់ទីពីរនៃការប្រកួតពានរង្វាន់ Hult នៅអាស៊ីអាគ្នេយ៍៕ រក្សាសិទ្ធិដោយ៖ លឹម ហុង


