តាមវេជ្ជសាស្ត្របុរាណឲ្យដឹងថា ទឹកគាបយកចេញពីខ្ទឹមបារាំង មានប្រសិទ្ធភាពព្យាបាលបានបែបធម្មជាតិ និងសុវត្ថិភាពទប់ទល់សក់មិនឲ្យជ្រុះ ជួយឲ្យសក់ដុះក្រាស តាមរយៈការបំប៉នសុខភាពស្បែកក្បាល ។
វាពុំមែនជារឿងអ្វីថ្មីថ្មោងនោះទេ ក្នុងប្រវត្តិសាស្ត្រយូរលង់មកហើយ គេបានប្រើប្រាស់ទឹកគាបយកពីខ្ទឹមបារាំង សម្រាប់ធ្វើឲ្យសក់រលើបរលោង ទប់ស្កាត់ការបែកចុង ការជ្រុះ ការបែកចុង ការព្យាបាលអង្គែរ ។
វេជ្ជសាស្ត្រសម័យបុរាណទំនើបនេះបានសិក្សាវិភាគឃើញថា នៅក្នុងទឹកដែលគាបយកចេញពីខ្ទឹមបារាំងវាជួយដល់អង់ហ្ស៊ីម ប្រឆាំងតបរ៉ាឌីកាល់សេរី ញែកបំបែក hydrogen peroxide ហេតុនេះវាជំរុញដល់កំណើន និងការលូតលាស់របស់សក់ ។
Sulfur មានក្នុងទឹកចម្រាញ់ពីខ្ទឹមបារាំង វាជួយចិញ្ចឹមឫសសក់ បន្ថយការប្រេះចុង ។ ម្យ៉ាងទៀតបណ្តាសារធាតុប្រឆាំងរ៉ាឌីកាល់សេរី វាក៏ជួយរារាំងមិនឲ្យសក់ប្តូរពណ៌ ។
លក្ខណៈសំខាន់ម្យ៉ាងទៀតគឺវាជាឱសថជំនួយដ៏សុវត្ថិភាព ព្រោះតែវាជាធម្មជាតិសុទ្ធសាធ ។
របៀបធ្វើ ៖ យកខ្ទឹមបារាំងមកបកសំបករួចកាត់ជា ៤ ដាក់ក្នុងម៉ាស៊ីនកិនឲ្យម៉ត់ជាមួយទឹកសុទ្ធ បន្ទាប់មកយកស្បៃច្រោះយកកាកចេញ ។
របៀបប្រើ ៖ អ្នកយកដុំសំឡី យកទៅដាក់ចូលក្នុងទឹកខ្ទឹមបារាំងដែលបានចម្រាញ់រួច បន្ទាប់ពីវាជ្រាបទឹកហើយយកវាមកជូតនៅលើស្បែកក្បាលរបស់អ្នក បន្ទាប់មកប្រើចុងដៃច្របាច់ឈ្លីលើស្បែកក្បាល ៤-៥នាទី រួចទុកវាពី ១៥នាទី ទៅដល់ ១ម៉ោង (តាមពេលវេលាជាក់ស្តែងដែលអ្នកមាន) រួចលាងសំអាតសក់ដោយសាប៊ូកក់សក់ប្រភេទស្រាល ។ អ្នកអាចធ្វើបែបនេះរៀងរាល់ថ្ងៃបាន នេះជាវិធីទី ១ ។
វិធីធ្វើទី ២ ៖ គឺយកទឹកចម្រាញ់ពីខ្ទឹមបារាំងលាយជាមួយទឹកចម្រាញ់ពី ពោតបារាំង (aloe vera) បន្ថែមប្រេងអូលីវបន្តិច ជាក់ស្តែងគឺ ទឹកចម្រាញ់ពីខ្ទឹមបារាំង ២ស្លាបព្រាបាយ ទឹកចម្រាញ់ពីពោតបារាំង ១ស្លាបព្រាបាយ និងប្រេងអូលីវ កន្លះស្លាបព្រាបាយ យកវាលាយចូលគ្នា រួចកូរឲ្យសព្វ ។ ញែកសក់រួចយកវាទៅលាបលើស្បែកក្បាល ។ ទុករយៈពេលពី១៥នាទី ទៅ២០នាទី រួចលាងសម្អាតដោយសាប៊ូកក់សក់ប្រភេទស្រាល ។ អ្នកគប្បីធ្វើបែបនេះពី ២-៣ ដងក្នុង១សប្តាហ៍ ។
ក្រៅពីនោះ អ្នកអាចយកទឹកចម្រាញ់ពីខ្ទឹមបារាំង២ស្លាបព្រាបាយ លាយជាមួយយ៉ាអ៊ួរ (គ្មានស្ករ) ២ស្លាបព្រាបាយ ឬយកទឹកចម្រាញ់ចេញពីខ្ទឹមបារាំង លាយជាមួយទឹកក្រូចឆ្មារ តាមរូបមន្ត ៥០+៥០ រួចធ្វើតាមរបៀបដូចណែនាំខាងលើ ក្នុង១សប្តាហ៍ពី ២-៣ ដង ៕ លីសា