ថ្មីៗនេះ មានការជជែកដេញដោលគ្នាយ៉ាងផុសផុល នៅក្នុងពិភពអនឡាញ ពីករណីដែលទំព័រល្បីឈ្មោះ Red Skull បានបង្ហាញឃ្លីបវីដេអូរបស់ឈ្មួញម្នាក់ ដែលបានចាក់ទឹកសាប៊ូលាងចាន ទៅក្នុងឡានដឹកត្រីរស់ ហើយបានសរសេរចំណងជើងថា៖ ឃើញនៅពីក្រោយរថយន្តភីកអាប់ដឹកត្រី គេយកដបទឹកសាប៊ូលាងចាន ចាក់ចូលក្នុងទឹកប្រោះត្រី តែធ្វើបែបហ្នឹងដើម្បីអ្វី? ខ្ញុំឃើញមានគេសួរក្នុង Tiktok ហើយចំលើយគឺថា បើមានពពុះច្រើនក្នុងទឹក ត្រីនឹងមានខ្យល់អុកស៊ីហ្សែន ហើយមិនលោតចេញ ខណៈទឹកសាប៊ូលាងចាន ក៏ជារូបមន្តចំរាញ់ចេញពីធម្មជាតិផងដែរ។
ក្រោយមកមានគេបញ្ចេញយោបល់ថា តើវាមិនមែនគ្រោះថ្នាក់សម្រាប់មនុស្សបរិភោគទេ? ម្ខាងទៀតឆ្លើយថា លាងចានរាល់ថ្ងៃ រួចយកទៅហូប តើមានគ្រោះថ្នាក់ទេ? ភាគីម្ខាងទៀតតបថា ពួកគេលាងចានដោយទឹកលាងចាន ប៉ុន្តែត្រូវលាងទឹកសម្អាតម្តងទៀតមុនពេលញ៉ាំ។ ភាគីដែលប្រកែកបានសង្កត់ធ្ងន់ថា កុំធ្វើមិនដឹងខ្យល់អី បើលាងចានមិនមានពពុះ ដូច្នេះគេមិនលាងទឹកទេ។
ទាក់ទងនឹងករណីនេះ បណ្ឌិត Jesada Denduangboriphan សាស្ត្រាចារ្យនាយកដ្ឋានជីវវិទ្យា នៃមហាវិទ្យាល័យវិទ្យាសាស្ត្រ Chulalongkorn University ក៏បានចេញមកពន្យល់ពីបញ្ហានេះថា៖ «ខ្ញុំមិនគាំទ្រការប្រើទឹកសាប៊ូលាងចាន ទៅលាយនឹងទឹកប្រោះត្រីទេ»។
នៅក្នុងករណីវីដេអូឃ្លីបនៃការលាយប្រភេទ «ទឹកសាប៊ូលាងចាន» ម៉ាកជាក់លាក់មួយចូលទៅក្នុងទឹកដែលប្រើសម្រាប់ប្រោះត្រី កំឡុងពេលដឹកជញ្ជូន វាត្រូវបានគេអះអាងថា ពពុះនៃសូលុយស្យុងនឹងជួយឱ្យទឹកមានខ្យល់អុកស៊ីហ្សែនច្រើន ត្រីនឹងមិនងាយងាប់នោះទេ។ ប៉ុន្តែមនុស្សជាច្រើនបានឆ្ងល់ថា តើវានឹងប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នកប្រើប្រាស់ឬអត់? ទោះបីជាវាត្រូវបានគេអះអាងថា «ទឹកសាប៊ូលាងចាន» គឺជារូបមន្តចម្រាញ់ពីធម្មជាតិ។
ប្រសិនបើអ្នកទទួលទាន «ទឹកសាប៊ូលាងចាន» ដោយផ្ទាល់ វាត្រូវបានចាត់ទុកថាមានគ្រោះថ្នាក់ ដោយសារតែសារធាតុគីមីនៅក្នុងសូលុយស្យុងនឹងបណ្តាលឱ្យរលាកខ្ពស់។ ឬទាំងពីរដោយសារតែវាជាសារធាតុសាប៊ូ និងដោយសារតែវាមាន pH អាល់កាឡាំង ដែលបណ្តាលឱ្យរលាកដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ ឈឺពោះ ចង្អោរ និងក្អួតអាចកើតឡើង ហើយវាអាស្រ័យលើបរិមាណនៃសារធាតុដែលបានញ៉ាំ។
ក្នុងន័យនេះ ការលាយ «ទឹកសាប៊ូលាងចាន» ជាមួយទឹកដែលប្រើសម្រាប់ប្រោះត្រី ទោះបីជាមានមិនច្រើន តែវាមិនមែនជារឿងដែលគួរធ្វើនោះទេ។ ព្រោះថា «ទឹកសាប៊ូលាងចាន» មិនត្រឹមតែលាបលើផ្ទៃខ្លួនត្រីប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាអាចចូលទៅក្នុងមាត់របស់ត្រី និងរស់នៅក្នុងខ្លួនរបស់ត្រី។ ចំពោះរឿងដែលនិយាយថា ពពុះទឹកសាប៊ូលាងចាន នឹងអាចបង្កើតខ្យល់ គឺវាមិនគួរដូចអ្នកគិតទេ វាជាជំនឿមិនពិត អ្នកគួរតែប្រើស្នប់ខ្យល់ចូលទៅក្នុងទឹក នោះនឹងទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍កាន់តែល្អ និងមានសុវត្ថិភាព៕ រក្សាសិទ្ធិដោយ៖ លឹម ហុង