ចេកគឺជាផ្លែឈើដែលមានការពេញនិយាមច្រើនបំផុតនៅក្នុងប្រទេសជាច្រើនលើពិភពលោក ហើយសម្រាប់នៅ ស្រុកខ្មែរវិញ វាក៏ជាផ្លែឈើ ដែលប្រជាជនកម្ពុជាចូលចិត្តផលដែរ។
អ្នកចូលចិត្តហូបផ្លែឈើជាច្រើន ប្រហែលជាមិនដឹងពីអត្ថប្រយោជន៍ពីផ្លែឈើដែលពួកគេបរិភោគនោះទេ ហើយខាងក្រោមនេះគឺជាអត្ថប្រយោជន៍ធំៗ ៥យ៉ាងរបស់ផ្លែចេកចំពោះសុខភាព៖
១. គ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម
ជំងឺលើសសម្ពាធឈាមគឺជាឃាតករឈាមត្រជាក់ដែលអាចសម្លាប់យើងបានគ្រប់ពេលវេលា។ ការមានសម្ពាធឈាមខ្ពស់ វាអាចធ្វើឲ្យមានជំងឺបេះដូង ដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាល បញ្ហាតំរងនោម និងជំងឺខួរក្បាលជាដើម។
ដើម្បីបន្ថយសម្ពាធឈាម អ្នកគួរទទួលទានជាតិប៉ូតាស្យូម ហើយក្នុងចេកសម្បូរជាតិប៉ូតាស្យូម។
២. គ្រប់គ្រងដល់របបអាហារ
ចេកមានជាតិសរសៃច្រើន ហើយជាទូទៅ ចេកមួយផ្លែមានផ្ទុកជាតិសរសៃចំនួន ១២ភាគរយ។ អាហារមានជាតិសរសៃផ្តល់ប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាព ដូចជាបន្ថយកម្រិតជាតិកូឡេស្តេរ៉ុល ធ្វើឲ្យពោះវៀនដំណើរការបានល្អ គ្រប់គ្រងជាតិស្កក្នុងឈាម និងជួយរក្សាទម្ងន់។
៣. បង្ការជំងឺមហារីក
អត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យបំផុតរបស់ចេកគឺជួយបង្ការជំងឺមហារីក
៤. ជាអាហារប៉ូវកំលាំងសម្រាប់លេងកីឡា
ប្រសិនជាអ្នកកំពុងតែរកមើលភេសជ្ជៈប៉ូវកំលាំងសម្រាប់លេងកីឡា ការហូបចេកមួយផ្លែ មុនពេលលេង អាចជួយជំរុញថាមពលរបស់អ្នកបាន ជំនួសភេសជ្ជៈប៉ូវកំលាំង។
៥. ធ្វើឲ្យឆ្អឹងរឹងមាំ
ដោយសារសម្បូរជាតិប៉ូតាស្យូម ចេកបានក្លាយជាអាហារដែលមនុស្សគ្រប់គ្នាត្រូវការ ដើម្បីបំប៉នឆ្អឹងឲ្យរឹងមាំ៕ សុភ័ក្ត្រ
ប្រភព៖ manukafeed