ផ្លែស្ពឺផ្ទុកសារជាតិជីវជាតិជាច្រើន ល្អសម្រាប់សុខភាព ប៉ុន្តែវាអាចបង្កការពុលធ្ងន់ធ្ងរ, មិនតែប៉ុណ្ណោះបណ្តាលឲ្យស្លាប់អ្នកកើតជំងឺតម្រងនោម ។ មូលហេតុ គឺដោយសារសារជាតិ Caramboxin មានក្នុងផ្លែស្ពឺ ។ Caramboxin ជាជាតិពុលសរសៃប្រសាទមួយ មានគ្រោះថ្នាក់ជាពិសេសចំពោះអ្នកខ្សោយតម្រងនោម, ត្រូវលាងនោម ។
ចំពោះអ្នកមានតម្រងនោមល្អ, ធម្មតាអាចរំលាយនិងកម្ចាត់សារជាតិនេះចេញពីរាងកាយ, ប៉ុន្តែអ្នកមានបញ្ហាខាងតម្រងនោម នោះបែរជាមិនអាចកម្ចាត់ជាតិពុលនេះបាន ។
រោគសញ្ញាពុល Caramboxin ក្រោយពេលបរិភោគផ្លែស្ពឺរួមមាន៖ ត្អើក, ក្អួតចង្អោរ, កន្ត្រាក់, ប្រកាច់, អារម្មណ៍ស្លន់ស្លោ… ។ ករណីមួយចំនួនដែលស្លាប់ដោយសារបរិភោគផ្លែស្ពឺនៅអ្នកខ្សោយតម្រងនោមត្រូវបានគេកត់ត្រាទុក ។
ក្រៅពីជាតិពុលខាងលើ ក្នុងផ្លែស្ពឺក៏មានបរិមាណអាស៊ីត Oxalic ខ្ពស់គួរសមប្រៀបនឹងផ្លែឈើផ្សេងៗ ។ អ្នកធ្លាប់កើតក្រួសតម្រងនោមមិនត្រូវបរិភោគផ្លែស្ពឺច្រើន ព្រោះបរិមាណដ៏ខ្ពស់នៃ Oxalic អាចធ្វើឲ្យជំងឺងាយរើឡើងវិញ ។
ដូច្នេះ អ្នកជំងឺតម្រងនោមត្រូវយល់ពីគ្រោះថ្នាក់របស់ផ្លែស្ពឺ ដើម្បីបង្ការផលវិបាកដ៏ស្មានមិនដល់ ៕លីសា