មជ្ឈដ្ឋានអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រអូស្ត្រាលីគេទើបបានរកឃើញពីអាថ៌កំបាំងដែលផ្លែក្រូចពេលពុះទៅបានប្រែជាពណ៌ស្វាយធ្វើឱ្យក្រកក្រើកសាធារណជនតាំងពីដើមខែកញ្ញានេះមក។
រឿងរ៉ាវចាប់ផ្តើមពីស្ត្រីម្នាក់រស់នៅទីក្រុង Brisbane រដ្ឋ Queensland ឈ្មោះNeti Moffitt បានសំណូមពរឱ្យបើកការ ស៊ើបអង្កេតរកមូលហេតុបណ្តាលក្រូចទើបពុះស្រាប់តែប្តូរពណ៌។
តាម Moffitt ផ្លែក្រូចបានប្តូរទៅជាពណ៌ស្វាយក្រោយពេលកូនប្រុសអាយុ២ឆ្នាំរបស់នាងទើបបរិភោគបានពីរបីចំណិតប៉ុណ្ណោះ។ Moffitt ប្រាប់ABC Newsថា វាហាក់ដូចជាមានអ្នកណានោះយកទឹកខ្មៅទៅចាក់លើអ៊ីចឹង ហើយខ្ញុំធានាថាខ្ញុំមិនធ្វើរឿងបែបនេះទេ។ពេលនោះក្នុងអារម្មណ៍ខ្ញុំសង្ឃឹមថានឹងពុំមានហេតុការណ៍អ្វីកើឡើង។សំណាងណាស់ដែលវាពុំមានអ្វីប្លែក។
អ្នកទទួលបន្ទុកអំពីឱសថនៃស្ថាប័នសុខាភិបាល រដ្ឋ Queensland ឈ្មោះ Stewart Carswell ឱ្យដឹងថាក្រុមអ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានដំណើរការពិសោធជាំច្រើនដើម្បីសន្និដ្ឋានអំពីមូលហេតុធ្វើឱ្យផ្លែក្រូចប្តូរពណ៌។
ក្រោយមកទើបពួកគេរកឃើញថា នេះគឺជាបាតុភូតកើតឡើងដោយសារប្រតិកម្មរវាងសារធាតុ anthocyanin ក្នុងផ្លែក្រូចជាមួយនឹងបណ្ដាគ្រាប់ Nano ដែករបស់កាំបិតថ្មី។
ក្រុមអ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានធ្វើការអះអាងជាសាធារណៈថា ផ្លែក្រូចដែលរងប្រតិកម្មបែបនេះពុំមានបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពឡើយ៕ លីសា