ព្រោះតែផលប្រយោជន៍សួនតួ មិនគិតបុណ្យបាបអ្នកផលិតនំបញ្ចុកមួយចំនួន បច្ចុប្បន្ននេះបានបន្ថែមសារធាតុគីមី Tinopal (fluorescence) ចូលក្នុងម្សៅ ដើម្បីឲ្យនំបញ្ចុកឡើងសក្បុស មិនងាយផ្អូម ហើយទុកយូរក៏សរសៃនំមិនរឹង ។
ក្រៅពីនោះនៅមានម្សៅ Borax ក៏ត្រូវបានបញ្ចូលបន្ថែម ដើម្បីធ្វើឲ្យសរសៃវាស្វិតហើយមិនជាប់គ្នារវាងចង្វាយនីមួយៗ។ ប្រសិនបើបរិភោគច្រើន នោះវាពិតជាជះឥទ្ធិពលធ្ងន់ធ្ងរណាស់ដល់សុខភាព ពិសេសអាចបណ្តាលឲ្យកើតជំងឺមហារីកបាន ។
តាមអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រនោះ សារធាតុគីមី Tinopal ត្រូវបានហាមឃាត់ដាច់ខាត ក្នុងការផលិតស្បៀតអាហារ ហើយវាត្រូវបានគេប្រើសម្រាប់ ឧស្សាហកម្មផលិតថ្នាំលាបដើម្បី ឲ្យលាបទៅឃើញរលោង ។
គ្រោះថ្នាក់បំផុតសម្រាប់បរិភោគស្បៀងអាហារមានសារធាតុនេះ គឺវាបណ្តាលឲ្យថ្លើម ក្រលៀនចុះខ្សោយ រួចយូរៗទៅនឹងក្លាយជាមហារីក ។
ការបិភោគស្បៀងអាហារមានសារធាតុ Borax វាងាយធ្វើឲ្យពុល ក្អួត ចង្អោរ រាគរូស ។ Borax ជះឥទ្ធិពលខ្លាំងលើក្រលៀន និងប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ ។
ក្រៅពីនោះឈ្មួញគ្មានគុណធម៌ខ្លះទៀត ព្រោះតែអង្ករថ្លៃ គេនៅបានបន្លំលាយម្សៅដទៃទៀតដែលមានតម្លៃថោកជាងអង្ករ រួចបន្ថែមសារធាតុគីមីចូលជាការស្រេច ។
អ្នកជំនាញពុំបានទូន្មានយើងមិនឲ្យបរិភោគនំបញ្ចុកដ៏ឆ្ងាញ់ពិសារទេ តែត្រូវចេះសម្គាល់ថាវាមានគីមី ឬគ្មាន ។
តាមនោះនំបញ្ចុកដែលគ្មានសារធាតុគីមីពុលគឺ សរសៃនំបញ្ចុកស្អាតស្មើ តែរាងខ្មេះៗ មានពណ៌សស្រអាប់ ងាយដាច់ចេញពីគ្នា ។ ប្រសិនបើយើងយកដៃចាប់ប៉ះវានោះទទួលអារម្មណ៍វាស្អិតៗ ស្រដៀងដៃប្រឡាក់បាយម៉ាន ។ ពិសេសក្លិនរបស់វាគឺមានក្លិនជូរផ្អូមៗ របៀបអង្ករត្រាំ តែពុំមានក្លិនចម្លែក ក្រៅពីក្លិនក្រអូបៗរបស់អង្ករ ។ នំបញ្ចុកគ្មានគីមី ពុំអាចទុករយៈពេលវែង ឬឆ្លងថ្ងៃបានទេ វានឹងជូរ ហើយផ្អូម ។
ចំពោះនំបញ្ចុកមានគីមីវិញ គឺផ្ទុយស្រឡះពីលក្ខណៈសម្គាល់ខាងលើ ពិសេសគឺសរសៃនំបញ្ចុកវារលោងស្អាត មិនងាយខ្ទេច ប៉ះទៅគ្មានអារម្មណ៍ស្អិតៗ ដូចជាបាយម៉ានទេ ។ ពិសេសជាងគេគឺពេលដាក់ចំណាងនឹងពន្លឺព្រះអាទិត្យ វាមានចំណាំងពន្លឺផ្លាតបន្តិចៗ ។ ម្យ៉ាងទៀតនំបញ្ចុកនេះវាអាចទុកបានយូរពុំងាយជូរផ្អូម ។ ផ្ទុយទៅវិញវាប្រែទៅជាពណ៌បៃតងៗ ហើយនឹងស្ងួត ៕
នំបញ្ចុកគ្មានជាតិគីមី (ឆ្វេង) នំបញ្ចុកមានជាតិគីមី (ស្តាំ)
ចន្ទ្រា