Sunday, July 6, 2025

ទំនាក់ទំនង : 0716140005

Address : #16 (Borey New World) St. 6A sk . Phnom Penh Thmey kh. Sen Sok ct., Phnom Penh 120913 Office: +85523232725 Tel: 017 93 61 91

ផែនការ​យុទ្ធសាស្ត្រ​ចំនួន​៦ របស់​​អង្គការ​កម្មវិធី​ស្បៀងអាហារ​ពិភពលោក នឹង​ជួយឧបត្ថម្ភ​គាំទ្រ​ដល់​កម្ពុជា​

​ភ្នំពេញ ​៖ ​លោក​រដ្ឋមន្ត្រី វេ​ង សាខុន បានទទួល​ជួប​លោក David Kaatrud នាយក​អង្គការ កម្មវិធី​ស្បៀងអាហារ​ពិភពលោក (World Food Program) នៃ​អង្គការសហប្រជាជាតិ​ប្រចាំ​តំបន់​អាស៊ី និង​ប៉ាស៊ីហ្វិក និង​លោកស្រី Francesca Erdelmann នាយក​អង្គការ​កម្មវិធី​ស្បៀងអាហារ​ពិភពលោក​ប្រចាំ​ព្រះរាជាណាចក្រ​កម្ពុជា​។ ជំនួប​ពិភាក្សា​នេះ មាន​គោលបំណង​សម្តែង​ការគួរសម និង​ជម្រាបជូន​ពី​ការចាប់ផ្តើម​អនុវត្ត​ផែនការ​យុទ្ធសាស្ត្រ​ថ្មី​សម្រាប់​កម្ពុជា ២០១៩-២០២៣ (The New Country Strategic Plan, 2019-2023) នៅ​ទីស្តីការ​ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និង​នេសាទ នា​វេ​លោ​ម៉ោង ១៦និង០០ រសៀល​ថ្ងៃ​ព្រហស្បតិ៍ ១២​រោច ខែ​ពិសាខ ឆ្នាំកុរ ឯកស័ក ព​.​ស​. ២៥៦៣ ត្រូវ​នឹង​ថ្ងៃទី​៣០ ខែ​ឧសា​ភា ឆ្នាំ​២០១៩​។​

​តាមរយ​:​ផែនការ​យុទ្ធសាស្ត្រ​នេះ លោក David Kaatrud បាន​ថ្លែងថា ផែនការ​យុទ្ធសាស្ត្រ​ថ្មី​នេះ នឹងត្រូវ​បានរៀបចំ​ឡើង​ស្របតាម​យុទ្ធសាស្ត្រ​ចតុកោណ​ដំណាក់កាល​ទី ៤ របស់​រាជរដ្ឋាភិបាល​កម្ពុជា និង​បានកំណត់​យក​សន្តិសុខ​ស្បៀង និង​អាហារូបត្ថម្ភ​ជា​ប្រធានបទ​អាទិភាព​សម្រាប់​ឆ្នាំ ២០១៩-២០២៣​។ លោក​ក៏បាន​បញ្ជាក់​ផងដែរ​ថា តាមរយ​:​ផែនការ​យុទ្ធសាស្ត្រ​ថ្មី​នេះ អង្គការ​កម្មវិធី​ស្បៀងអាហារ​ពិភពលោក​នឹង​ជួយឧបត្ថម្ភ​គាំទ្រ​ដល់ ៖ ទី​១. ការផ្តល់​អាហារ​ដែល​ផលិត​ក្នុងស្រុក​ឲ្យ​សិស្ស​នៅ​សាលារៀន ទី​២. ប្រព័ន្ធ​ផ្គត់ផ្គង់​ម្ហូបអាហារ​ប្រកបដោយ​ចីរភាព និង​និរន្ត​ភាព ទី​៣. ការកាត់បន្ថយ​ហា​នី​ភ័យ និង​ការគ្រប់គ្រង ទី​៤. ការផ្លាស់ប្តូរ​បច្ចេកវិទ្យា​ឌីជីថល ទី​៥. អភិបាលកិច្ច​លើ​សន្តិសុខ​ស្បៀង អាហារូបត្ថម្ភ និង​ការ​គាំពារ​សង្គម ទី​៦. សេវា​ផ្គត់ផ្គង់​ខ្សែ​ច្រវាក់​ផលិតកម្ម និង​ទី​៧. ការផ្តល់​ជំនួយ​ផ្នែក​បច្ចេកទេស និង​គោលនយោបាយ​ដើម្បី​លើកកម្ពស់​សន្តិសុខ​ស្បៀង និង​អាហារូបត្ថម្ភ​។

​មតិ​ស្វាគមន៍​តាមរយៈ​លោក David Kaatrud លោក​រដ្ឋមន្ត្រី​បាន​ថ្លែងថា អង្គការសហប្រជាជាតិ បាន​ដើរតួនាទី​យ៉ាងសំខាន់​ក្នុងការ​ធានា និង​ឧបត្ថម្ភ​ស្បៀង និង​អាហារូបត្ថម្ភ​ដល់​ជន​ងាយ​រងគ្រោះ និង​សហគមន៍​នៅ​ទូទាំងប្រទេស​កម្ពុជា​តាំងពី​ឆ្នាំ ១៩៧៩​។ នាឱកាស​នេះ លោក​រដ្ឋមន្ត្រី​បាន​ជម្រាបជូន​ភ្ញៀវ​ផងដែរ អំពី​កំណើន​នៃ​ផលិតកម្ម​ស្បៀង​ដែល​ក្រសួង​សម្រេចបាន​ក្នុងអំឡុងពេល​ប៉ុន្មាន​ឆ្នាំកន្លងមក​មានដូចជា​ស្រូវ ដំឡូង និង​ពោត ដែល​ផលិតកម្ម​ទាំង​នោះបាន​បំពេញ​តួនាទី​យ៉ាងសំខាន់​ក្នុង​ការធានា​សន្តិសុខ ស្បៀង និង​អាហារូបត្ថម្ភ​បាន​យ៉ាង​ល្អប្រសើរ​។

​ចំពោះ​គម្រោង​ថ្មី​របស់​អង្គការ​កម្មវិធី​ស្បៀង​ពិភពលោក លោក​រដ្ឋមន្ត្រី​បាន​វាយតម្លៃ​ខ្ពស់​ចំពោះ​ផែនការ​យុទ្ធសាស្ត្រ​ថ្មី​សម្រាប់​កម្ពុជា ដើម្បី​បន្តសកម្មភាព​មនុស្សធម៌​ក្នុង​ការធានា និង​កាត់បន្ថយ​ភាពអត់ឃ្លាន និង​លើកកម្ពស់​អាហារូបត្ថម្ភ​ជូន​ប្រជាជន​កម្ពុជា ដែល​សកម្មភាព​នេះ​ពិតជា​បាន​ឆ្លើយតប​ទៅ​អនុសាសន៍​ដ៏​ខ្ពង់ខ្ពស់​របស់​សម្តេច​តេ​ជោ ហ៊ុន សែន ដែលថា​រាជរដ្ឋាភិបាល​កម្ពុជា​មិន​អនុញ្ញាត​ឲ្យ​ពលរដ្ឋ​ណា​ម្នាក់​ស្លាប់​ដោយ​ភាពអត់ឃ្លាន​នោះឡើយ​។ ក្នុងនាម​ក្រសួង​ផលិត​ស្បៀង ធានា​ដល់​ការផ្គត់ផ្គង់​ទាំង​បរិមាណ និង​គុណភាព ធានា​សន្តិសុខ​ស្បៀង កាត់បន្ថយ និង​ឈានទៅ​លុបបំបាត់​ភាពអត់ឃ្លាន លោក​និង​សហការី​នឹងចូលរួម ផ្តល់​កិច្ចសហការ​គ្រប់​កាល​:​ទេស​:​ធ្វើយ៉ាងណា​ឲ្យ​គម្រោង​សម្រេចបាន​លទ្ធផល​តាម​ការគ្រោងទុក​។ ទន្ទឹមនេះ លោក​បាន​សំណូមពរ​ឲ្យ​អង្គការ​កម្មវិធី​ស្បៀងអាហារ​ពិភពលោក និង​អង្គការ​ដៃគូ​អភិវឌ្ឍ​ផ្សេងៗ​ទៀត គួរ​ពិនិត្យ​លទ្ធភាព​ផ្តល់​ការគាំទ្រ​ដល់​ប្រជាកសិករ និង​សហគមន៍​ក្នុង​ការធ្វើ​កសិកម្ម​ចម្រុះ និង​ផលិតកម្ម​ដែលមាន​សក្កា​នុព​ល​ខ្ពស់​ដូចជា​ចិញ្ចឹមសត្វ និង​សាកវប្បកម្ម ជាពិសេស​ចិញ្ចឹម​គោ​យក​ទឹកដោះ​នៅក្នុង​សហគមន៍ ដើម្បី​ជួយ​ដល់​សុខភាព​និង​ការរីកលូតលាស់​របស់​កុមារ​តូច ហើយ​អាចជួយ​ប្រជាកសិករ​បង្កើន​ប្រាក់ចំណូល និង​លើកកម្ពស់​ជីវភាព​រស់​នៅ​ស្របតាម​បរិបទ​នៃ​កំណើនសេដ្ឋកិច្ច ដោយ​កត្តា​ទាំងអស់នេះ​នឹង​លើកស្ទួយ​អាហារូបត្ថម្ភ​ប្រកបដោយ​ប្រសិទ្ធភាព​ ៕​ ដោយ ​៖​ កូ​ឡាប​

×