Sunday, December 22, 2024

ទំនាក់ទំនង : 0716140005

Address : #16 (Borey New World) St. 6A sk . Phnom Penh Thmey kh. Sen Sok ct., Phnom Penh 120913 Office: +85523232725 Tel: 017 93 61 91

ប្រែក្លាយ​កសិកម្ម​កម្ពុជា ជា​កសិកម្ម​ទំនើប មាន​លក្ខណៈ​ប្រកួតប្រជែង ក្នុងទិសដៅ​គោលនយោបាយ​យូរអង្វែង

ភ្នំពេញ ៖ ក្នុងទិសដៅ​គោលនយោបាយ​យូរអង្វែង គឺ​ត្រូវ​ប្រែក្លាយ​កសិកម្ម​កម្ពុជា ជា​កសិកម្ម​ទំនើប មាន​លក្ខណៈ​ប្រកួតប្រជែង បរិ​យា​ប័ន្ន ធន់​នឹង​ការប្រែប្រួល​អាកាសធាតុ និង​និរន្តរភាព ដើម្បី​ធានាបាន​នូវ​សន្តិសុខ និង​សុវត្ថិភាព​ស្បៀង ព្រមទាំង​អាហារូបត្ថម្ភ សម្រាប់​វិបុលភាព និង​សុខុមាលភាព​របស់​ប្រជាជន​កម្ពុជា​គ្រប់រូប​។​

​នៅ​សាលសន្និសីទ​ចតុមុខ នា​ព្រឹក​ថ្ងៃទី​១ ខែវិច្ឆិកា ឆ្នាំ​២០១៧ បាន​ប្រារព្ធ​ទិវា​ជាតិ​អាហារូបត្ថម្ភ​លើក​ទី​៤ ក្រោម​ប្រធានបទ​ស្តីពី “​ផលិត និង​បរិភោគ​អាហារ​ចម្រុះ​សម្បូរ​ជីវជាតិ​”​។ ក្នុង​បរិបទ​នេះ ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និង​នេសាទ សូម​ចូលរួម​ចែករំលែក នូវ​ការចាប់អារម្មណ៍​មួយចំនួន​ពាក់ព័ន្ធ​នឹង​ប្រធានបទ​នេះ​។​

​ជាមួយគ្នានេះ លោក​វេ​ង សាខុន រដ្ឋមន្ត្រី​ក្រសួងកសិកម្ម​រុក្ខាប្រមាញ់​និង​នេសាទ បាន​មានប្រសាសន៍ថា ត្រូវ​រួមគ្នា​ផ្តល់​សេវា​គាំទ្រ​មានគុណ​ភាព​ខ្ពស់ ប្រកបដោយ​លក្ខណៈ​វិទ្យាសាស្ត្រ​បច្ចេកទេស មាន​បទដ្ឋាន​គតិយុត្ត​អនុវត្ត​សមស្រប​សម្រាប់​បម្រើឱ្យ​ការអភិវឌ្ឍ​វិស័យ​កសិកម្ម​កម្ពុជា​ប្រកបដោយ​ប្រសិទ្ធភាព​និង​និរន្តរភាព​។​

​ក្នុងស្ថានភាព​បច្ចុប្បន្ន គឺ​ត្រូវ​បន្ត​អនុវត្ត​កម្មវិធី​ជា​យុទ្ធសាស្ត្រ​ទាំង​៥​របស់​ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និង​នេសាទ ពិសេស​កម្មវិធី​៣​ជាសំខាន់​គឺ​៖១) ការបង្កើន​ផលិតភាព និង​ពិពិធ​កម្ម​កសិកម្ម ដោយ​ត្រូវ​ជំរុញ​កំណើន​ផលិតកម្ម គ្រប់មុខ​ដំណាំ​ក្នុង​រង្វង់​១០% ក្នុង​មួយឆ្នាំ តាមរយៈ​ការបង្កើន​ការស្រាវជ្រាវ​និង​ផ្សព្វផ្សាយ​កសិកម្ម សំដៅ​បង្កើន​ទិន្នផល​ដំណាំ លើកកម្ពស់​ផលិតភាព គុណភាព និង​សុវត្ថិភាព​ផលិតផល​កសិកម្ម ពង្រឹងសមត្ថភាព​សហ​គម​ន៍​កសិកម្ម និង​អង្គការ​កសិករ​នានា ដោយ​ផ្សារភ្ជាប់​ជាមួយ​ផលិតកម្ម​កសិកម្ម​តាម​កិច្ចសន្យា និង​បង្កើន​ប្រសិទ្ធភាព​នៃ​ការគ្រប់គ្រង និង​ប្រើប្រាស់​ដី​កសិកម្ម​ប្រកបដោយ​និរន្តរភាព​។ ២) ជំរុញ​ផលិតកម្ម​សត្វ​និង​សុខភាព​សត្វ តាមរយៈ​ជំរុញ​ការចិញ្ចឹម​សត្វ​ក្នុង​អត្រាកំណើន​៣% ក្នុង​មួយឆ្នាំ ដោយ​ផ្អែកលើ​ប្រសិទ្ធភាព​នៃ​ការពិសោធន៍​ស្រាវជ្រាវ និង​ផ្សព្វផ្សាយ​បច្ចេកទេស​ចិញ្ចឹមសត្វ​មាន​លក្ខណៈ​ប្រកួតប្រជែង បង្កើន​សមត្ថភាព​បង្ការ​ទប់ស្កាត់​ជំងឺឆ្លង​សត្វ ធានា​ការផ្គត់ផ្គង់​សត្វ ផលិតផល​សត្វ ប្រកបដោយ​អនាម័យ សុវត្ថិភាព និង​និរន្តរភាព ៣) ជំរុញ​ការអភិវឌ្ឍ​វារីវប្បកម្ម​ក្នុង​កំណើន​១៥% រៀងរាល់ឆ្នាំ ព្រមទាំង​កែលម្អ​គុណភាព​និង​សុវត្ថិភាព​ផល ផលិតផល​ជលផល សម្រាប់​ការប្រើប្រាស់​ក្នុងស្រុក​និង​នាំចេញ​។ ជាពិសេស ការអភិរក្ស​ធនធាន​ធម្មជាតិ​ព្រមទាំង​ប្រភេទ​មច្ឆជាតិ​ជិត​ផុត​ពូជ​និង​កាត់បន្ថយ​ការនាំ​ចូល​។​

​លោក​វេ​ង សាខុន បាន​ថ្លែងបន្ត​ខិតខំ​ជំរុញ​ការអនុវត្ត​គោលការណ៍​គ្រឹះ​នៃ “​ប្រព័ន្ធ​កសិកម្ម​ចម្រុះ​” នៅ​កម្រិត​សហគមន៍ មូលដ្ឋាន​ជនបទ សាលារៀន និង​គ្រួសារ​កសិករ ដើម្បី​បង្កើន​ការផ្គត់ផ្គង់​បន្លែ ផ្លែឈើ ត្រី សាច់ និង​ស៊ុត សម្រាប់​ធានាបាន​អាហារូបត្ថម្ភ សុវត្ថិភាព​ចំណីអាហារ រួមចំណែក​ដល់​កំណើន​សេដ្ឋកិច្ច​គ្រួសារ និង​ជីវភាព​រុងរឿង​របស់​ប្រជាជន​។ ម្យ៉ាងទៀត ចំពោះ​បងប្អូន​ដែល​រស់នៅ ពឹង​អាស្រ័យទៅលើ​ផល អនុផល​ព្រៃឈើ ក៏ត្រូវ​ងាក​មក​ធ្វើ​កសិកម្ម​ចម្រុះ ទៅតាម​សក្តានុពល នៃ​ភូមិសាស្ត្រ​ដីស្រែ​ចម្ការ​របស់ខ្លួន ឱ្យអស់​លទ្ធភាព និង​កាត់បន្ថយ​ការធ្វើ​ចំណាកស្រុក​។​

​ក្នុង​បរិបទ​នៃ​អាហារូបត្ថម្ភ ក្រសួង​នឹង​បន្ត​ខិតខំ​ជំរុញ​ការងារ​ពិសោធន៍​ស្រាវជ្រាវ​ពូជ​ដំណាំ​ស្បៀង ពូជ​សត្វ ត្រី ដែល​ផ្តល់​សារធាតុចិញ្ចឹម​ខ្ពស់ សម្រាប់​បង្កើន​អាហារូបត្ថម្ភ​កម្រិត​ជាតិ និង​សហគមន៍​មូលដ្ឋាន ដោយ​ត្រូវ​បង្កើន​ការវិនិយោគ​លើ​ផ្នែក​នេះ​ឱ្យបាន​សម​ស្រម​និង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ខ្ពស់​។​

​លោក​រដ្ឋមន្ត្រី បាន​បញ្ជាក់ថា អាហារូបត្ថម្ភ​ត្រូវ​ផ្សារភ្ជាប់​នឹង​សុវត្ថិភាព​ចំណីអាហារ​។ ក្នុងន័យនេះ ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និង​នេសាទ និង​ខិតខំ​បន្ត​នូវ​សកម្មភាព​អាទិភាព​និង​គោលការណ៍​គ្រឹះ​នៃ “​ការអនុវត្ត​ផលិតកម្ម​កសិកម្ម​ល្អ ការអនុវត្ត​ការចិញ្ចឹម​សត្វ​ល្អ និង​ការអនុវត្ត​វារីវប្បកម្ម​ល្អ ” ។ ជាមួយគ្នានេះ ក្រសួង​នឹង​ខិតខំ​ពុះពារ​ជំរុញ​ការរៀបចំ​ហេដ្ឋារចនាសម្ព័ន្ធ​គាំទ្រ​ផលិតកម្ម​កសិកម្ម ដោយ​បំពាក់​បច្ចេកវិទ្យា​ទំនើប​ក្នុងការ​ផ្គត់ផ្គង់​ទឹក មាន​លក្ខណៈ​សន្សំសំចៃ សម្រាប់​បម្រើ​ដល់​ការដាំដុះ​ដំណាំ​រួមផ្សំ សាកវប្បកម្ម ដំណាំ​បន្លែ និង​ចិញ្ចឹមសត្វ នៅតាម​សហគមន៍​/​សហករណ៍​កសិកម្ម ជាពិសេស​នៅលើ​តំបន់​កសិករ​ក្រីក្រ និង​មាន​ដី​តិច​។ លើសពីនេះ​ទៀត​នោះ គឺ​ត្រូវ​បន្ត​ជំរុញ​ការអភិវឌ្ឍ​វារីវប្បកម្ម នៅតាម​តំបន់​ដែលមាន​ប្រភពទឹក​គ្រប់គ្រាន់ និង​បង្កើន​ការការពារ​និង​អភិរក្ស​ធនធាន​ជលផល ដើម្បី​ធានា​ឲ្យ​បាន​នូវ​និរន្ត​ភាព​ធនធាន​ជលផល ព្រមទាំង​កែលម្អ​គុណភាព និង​សុវត្ថិភាព​ផល ផលិតផល​ជលផល​សម្រាប់​ការហូបចុក​ប្រកបដោយ​សុវត្ថិភាព​ខ្ពស់​៕ ដោយ​៖​បញ្ញា​ស័ក្តិ

 

×