ភ្នំពេញ៖ ក្នុងជំនួបបេសកជនពាណិជ្ជកម្មរបស់នាយករដ្ឋមន្ដ្រីអង់គ្លេសប្រចាំកម្ពុជានោះ លោកទេសរដ្ឋមន្ត្រី ប្រាក់ សុខុន រដ្ឋមន្ត្រីការបរទេស និងសហប្រតិបត្តិការអន្តរជាតិ បានលើកឡើងពីបំណងរបស់កម្ពុជា ចង់បង្កើនការនាំផលិតផលកសិកម្មមួយចំនួនរបស់ខ្លួន ចូលទៅទីផ្សារចក្រភពអង់គ្លេស ពិសេសគឺអង្ករ ម្រេចកំពត ដែលទទួលបានម៉ាកសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រ (Geographical Indication-GI) របស់ EU ហើយនិងស្ករត្នោតខេត្តកំពង់ស្ពឺ ដែលរំពឹងថានឹងទទួលបានម៉ាកសម្គាល់ភូមិសាស្ត្ររបស់EU ក្នុងពេលខាងមុខ។
នេះបើតាមសេចក្តីប្រកាសព័ត៌មានរបស់ក្រសួងការបរទេស និងសហប្រតិបត្តិការអន្តរជាតិ នៅព្រឹកថ្ងៃទី១៣ ខែកុម្ភៈ ឆ្នាំ២០១៨នេះ បានចេញប្រកាសផ្លូវការមួយ អំពីលទ្ធផលនៃជំនួបរវាង លោកទេសរដ្ឋមន្ត្រី ប្រាក់ សុខុន រដ្ឋមន្ត្រីការបរទេស និងសហប្រតិបត្តិការអន្តរជាតិ ជាមួយលោក Edward Vaizey បេសកជនពាណិជ្ជកម្មរបស់នាយករដ្ឋមន្ដ្រីអង់គ្លេសប្រចាំកម្ពុជា នៅព្រឹកថ្ងៃទី១២ ខែកុម្ភ: ឆ្នាំ ២០១៨ ។
ឆ្លើយតបទៅនឹងសំណើរនេះ លោកបេសកជន បានគូសបញ្ជាក់ថា “ឯកឧត្តមផ្ទាល់ ក៏បានកត់សម្គាល់ពីគុណភាពដ៏ល្អនៃស្ករត្នោតកម្ពុជា និងបានសម្តែងក្តីជឿជាក់ ក្នុងអនាគត ស្ករត្នោតកម្ពុជានឹងទទួលបានការពេញនិយមនៅលើទីផ្សារចក្រអង់គ្លេស ហើយបានសន្យាខិតខំសម្រួលការនាំចូលផលិតផលនេះ ទៅកាន់ទៅចក្រភពអង់គ្លេស។
លោកបេសកជន បានសម្តែងការចាប់អារម្មណ៍ចំពោះការរីកចម្រើនយ៉ាងលឿនផ្នែកសេដ្ឋកិច្ច នៅកម្ពុជា ហើយបានបញ្ជាក់ថា អង់គ្លេសត្រៀមខ្លួនដើម្បីធ្វើជាដៃគូពាណិជ្ជកម្មដ៏សំខាន់ ជាមួយនឹងកម្ពុជា ក្រោយការចាកចេញរបស់អង់គ្លេសពិសហភាពអឺរ៉ុប។ លោកក៏បានអះអាងថានឹងខិតខំដើម្បីលើកស្ទួយបន្ថែមទៀតនូវទំនាក់ទំនងផ្នែកពាណិជ្ជកម្មរវាងប្រទេសទាំងពីរ ហើយនិងវត្តមានធុរកិច្ចរបស់ចក្រភពអង់គ្លេសនៅកម្ពុជា ។
ជាមួយគ្នានោះ លោកទេសរដ្ឋមន្ត្រី និងគណៈប្រតិភូ ក៏បានពិភាក្សា និងឯកភាពគ្នាបង្កើតឲ្យមានទំនាក់ទំនងសហប្រតិបត្តិការរវាងវិទ្យាស្ថានជាតិការទូតនិងទំនាក់ទំនងអន្តរជាតិនៃក្រសួងការបរទេសនិងសហប្រតិបត្តិការអន្តរជាតិ ជាមួយនឹងបណ្ឌិតសភាការទូតរបស់ចក្រភពអង់គ្លេស៕ ដោយ៖បញ្ញាស័ក្តិ