ហាណូយ — ផលិតកម្មកសិកម្មសរីរាង្គអាចជួយឱ្យវៀតណាមដោះស្រាយជាមួយនឹងការកើនឡើងនៃតម្លៃអាហារ ប្រេងឥន្ធនៈ និងជីដែលបណ្តាលមកពីភាពចលាចលនាពេលថ្មីៗនេះនៅក្នុងតំបន់ផ្សេងៗគ្នានៃពិភពលោក នេះបើយោងតាមឯកអគ្គរដ្ឋទូតដាណឺម៉ាកប្រចាំនៅវៀតណាម Nicolai Prytz ។
លោកឯកអគ្គរដ្ឋទូតថ្លែងក្នុងសិក្ខាសាលាចែករំលែកបទពិសោធន៍ស្តីពីផលិតកម្មកសិកម្មសរីរាង្គកាលពីថ្ងៃទី២៥ ខែវិច្ឆិកា។ លោកបានបន្តថា ទិដ្ឋភាពកសិកម្មត្រូវបានផ្លាស់ប្តូរក្នុងមួយទសវត្សរ៍ចុងក្រោយនេះជាមួយនឹងការលេចចេញនូវប្រភេទរុក្ខជាតិថ្មី ពូជសត្វ ការបង្កើតបច្ចេកវិទ្យា និងបច្ចេកទេសកសិកម្ម។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការផ្លាស់ប្តូរនេះបានមកដោយចំណាយនៃផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមានដល់បរិស្ថាន រួមទាំងការរិចរិលដី ការបំពុលដី និងការបង្កើនការបញ្ចេញឧស្ម័នផ្ទះកញ្ចក់។ ការផ្លាស់ប្តូរឆ្ពោះទៅរកការធ្វើកសិកម្មប្រកបដោយនិរន្តរភាពដូចជាសរីរាង្គ គឺជាដំណោះស្រាយដែលមិនត្រឹមតែអាចដោះស្រាយបញ្ហាប្រឈមទាំងនេះប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងរួមចំណែកដល់កិច្ចខិតខំប្រឹងប្រែងរបស់ប្រទេសនានាក្នុងការសម្រេចបាននូវគោលដៅអភិវឌ្ឍន៍ប្រកបដោយចីរភាពរបស់អង្គការសហប្រជាជាតិនៅឆ្នាំ 2030 ផងដែរ។
លោកឯកអគ្គរដ្ឋទូតបានមានប្រសាសន៍ថា “យើងមានសេចក្តីសោមនស្សរីករាយដែលឃើញក្នុងរយៈពេលប៉ុន្មានឆ្នាំចុងក្រោយនេះ រដ្ឋាភិបាលវៀតណាមបានខិតខំប្រឹងប្រែងយ៉ាងខ្លាំងក្នុងការអភិវឌ្ឍន៍វិស័យកសិកម្មរបស់ខ្លួនប្រកបដោយនិរន្តរភាព”។
លោក Nguyễn Quốc Toản នាយកអាជ្ញាធរកែច្នៃកសិផល និងទីផ្សារអភិវឌ្ឍន៍បានមានប្រសាសន៍ថា ផលិតកម្មសរីរាង្គនៅវៀតណាមបានកើនឡើងពី 19.270 ហិចតាក្នុងឆ្នាំ 2010 ដល់ 53.350 ហិចតាក្នុងឆ្នាំ 2016 ដោយទទួលបានតំណែងទីបីនៅក្នុងអាស៊ាន។
នៅចុងឆ្នាំ 2021 ប្រទេសនេះមានអ្នកផលិតសរីរាង្គចំនួន 17,174 កន្លែងកែច្នៃចំនួន 555 ក្រុមហ៊ុននាំចេញចំនួន 60 និងអ្នកនាំចូលចំនួន 40 ។ មានស្ថាប័នដែលមានការអនុញ្ញាតចំនួន 32 ដែលទទួលបន្ទុកលើវិញ្ញាបនបត្រសរីរាង្គ និង 102 ស្ថាប័ននៃការចុះឈ្មោះ-ផ្តល់លេខកូដ-ផ្តល់ឱ្យរហូតមកដល់ពេលនេះ។
លោកបានគូសបញ្ជាក់អំពីកត្តាមួយចំនួនដែលបាននិងកំពុងរារាំងការផ្លាស់ប្តូរសរីរាង្គក្នុងប្រទេសវៀតណាម រួមទាំងការអនុវត្តទូទៅនៃការប្រើប្រាស់សារធាតុអសរីរាង្គក្នុងកសិកម្ម កិច្ចសហប្រតិបត្តិការខ្សោយរវាងក្រុមហ៊ុន និងកសិករ ការអភិវឌ្ឍន៍ទីផ្សារសរីរាង្គក្នុងស្រុក និងអវត្តមាននៃមូលដ្ឋានទិន្នន័យឌីជីថលសម្រាប់ កសិកម្ម។
លោក Toản បាននិយាយថា “កសិករនៅតែមានបរិមាណ ជាជាងផ្តោតលើគុណភាព។ នោះហើយជាមូលហេតុដែលពួកគេប្រើប្រាស់ជីសរីរាង្គ និងថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិតយ៉ាងយកចិត្តទុកដាក់”។ លោកក៏បាននិយាយផងដែរថា ប្រទេសនឹងជំរុញការផ្លាស់ប្តូរសរីរាង្គក្នុងរយៈពេលខ្លី ហើយមានគោលបំណងធ្វើឱ្យតម្លៃដែលផ្តល់ដោយកសិកម្មសរីរាង្គនីមួយៗ កើនឡើង 1.8 ដងនៃកសិកម្មមិនមែនសរីរាង្គនៅឆ្នាំ 2030 ។
Lise Walbom នាយកប្រតិបត្តិនៃ Food Nation បាននិយាយថា របាយការណ៍ Insight របស់ក្រុមហ៊ុនលោកស្រីក្នុងឆ្នាំ 2022 មានប្រធានបទទាក់ទងនឹងសុខភាព និងនិរន្តរភាព។ របាយការណ៍បង្ហាញថា 25 ភាគរយនៃអ្នកឆ្លើយសំណួរវៀតណាមបានផ្សារភ្ជាប់សរីរាង្គជាមួយនឹងសុខភាព និង 90 ភាគរយជាមួយនឹងនិរន្តរភាព។ លើសពីនេះ 43 ភាគរយចង្អុលទៅអាហារសរីរាង្គជាឧបករណ៍ដើម្បីបង្កើតខ្សែសង្វាក់តម្លៃដែលមានសុខភាពល្អ និង 44 ភាគរយចង្អុលទៅកសិកម្មសរីរាង្គសម្រាប់ហេតុផលដូចគ្នា។ – VNS